Nachystejte květináče, na Vánoce jsem zpátky aneb proč jsem já neřekl NE Santovi

30. 12. 2008 0:17
Rubrika: Sensless talks

Vidíme ho všude, onen tlustý, fousatý pán v červeném kabátě se na nás valí ze všech stran. Z televize, z novin, dokonce i z okapů každého druhého domu (chudák tam vlaje ve větru...) a hlavně ze západu, ze kterého už nás převálcovala Coca-Cola, McDonald's a Bruce Willis. A každým rokem je více a více slyšet hlasy za vytlačení Santy zpět za moře a navrácení českého Ježíška.

A proč jsem mu tedy já neřekl ne? Protože jaký je vlastně u nás čechů vůbec rozdíl mezi Santou a "Ježíškem"? Akorát ten, že Santa se s dárkama cpe komínem. Ježíšek se stal jakousi českou modlou a pro většinu obyvatel naší malé republiky je to jenom ten, co nosí dárky. Příkladem budiž spolužák, jenž maloval Ježíška na saních a s pytlem dárku na zádech (leč výsledek byl opravdu hodně povedený :D ).

Tak jaký je tedy dneska mezi nimi rozdíl? My křesťani víme. Ale to je pouhé 4% z celého našeho horami obstoupeného státu. A zbylých 96%? Má Ježíška pouze za toho, který naděluje ony krásně zabalené, stuhou s mašli přetažené krabice. A proto bych byl daleko radši, kdyby se to dávání dárku pod větev spojovalo se Satnou a Ježíš zůstal o Vánocích tam, kam skutečně patří - v jeslích v Betlémě. A možná by si pak i pár lidi uvědomilo, že ten Ježíšek není jenom ten "nadělovač", co jednou za rok příjde s pytlem, ale že je to někdo úplně jiný, kdo k nám chodí každý den...

Zobrazeno 2733×

Komentáře

Nescafe

Jo, to máš pravdu. Takhle jsem nad tím neuvažoval. Když to napasuješ na to, co jsem napsal (článek), tak takhle to dělají ty 4%. A ten zbytek? Zbytek ateistického česka zůstává u Ježíška, co na Vánoce příjde přes okno a nechá pod stromkem kopu dárků. V důsledku to není moc daleko od druhého přikázání (podle mého chápání, což nemusí být nutně správné:), čili rozdíl mezi "Ježiši to jsem tomu dal" a "Ježíšek mi k Vánocům dal..." z úst nevěřícího člověka je z pohledu onoho druhého přikázání minimální. A proto říkám radši ať jim ty dárky naděluje třeba Santa, my stejně víme, jak to doopravdy je (jak píšeš) a zbytek národa aspoň nebude mít pokřivenou představu o Ježíši (potažmo Ježíškovi). <br />
<br />
A náhodou neví někdo, jak je to právě v Americe? Jakože jak se tam ti dva teda "sžili"?:) Tradice Santy je z někdy okolo 1865, což ještě v té době byla Amerika opravdu věřící země, tudíž jak to tam mají oni "vyřešené" s tou Boží láskou? :)

stillik

Vážený kari žroute... :)) děkuji za uvítání... tvoje blogy sou fakt supeer extra skvělí...:)) fakt se bavím...<br />
maj sa...<br />
P.S.: takhle trapně sem se naposled cítila, když mi spadl tříselný nástavec panu Rimmrovi do polévky...:))

Zobrazit 36 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona